top of page

Trumpf fiber lézervágó gépek tulajdonságai, előnyei más lézervágási módszerekkel szemben!

Trumpf fiber lézervágó gépek (TruLaser 5030/5040/5060) tulajdonságai, előnyei más lézervágási módszerekkel szemben!

A berendezés alapvetően eltér az eddig használt gázlézerektől, ezeket a különbségeket illetve előnyöket ismertetem a következőkben. A szilárdtest lézerek csoportjába tartozó fíber-lézerek a legmodernebb lézervágás echnológiák vívmánya. A nagy teljesítményű berendezések lézeraktiváló vegyületei a ritka földfémeknek is nevezett lantanoida vegyületek, például neodímium vagy itterbium tartalmú kristályok. Ezek a lézerek kis, összetett diódamodulokra épülnek, melyeket a nagyobb teljesítmény érdekében egy optikai szál köt össze. Gyakorlatilag ez a fíber tölti be a rezonátor szerepét. Az előállított lézersugarat lézerfény kábellel vezetik a vágófejhez, ahol a sugarat a fókuszáló optika által lehet lézervágni, illetve gravírozni az anyagot.

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

A lézervágógépek új generációjának előnyei:

A legjobb energiahatékonysággal dolgoznak. Ennek a technológiai innovációnak köszönhetően a fíber lézerek tizedannyi energiát fogyasztanak, mint a gázzal működő társaik. Az optimalizált hűtőegységnek köszönhetően majdnem 40kWh–val kevesebb az energiaigényük. Éves szinten cirka 9000 kWh csökkenést eredményez a villamos energiafogyasztásban.

Gyorsabbá teszi a munkavégzést. Bekapcsolás után azonnal rendelkezésre áll, indulhat a lézervágás (nem kell megvárni, amíg a rendszer feltöltődik a gázokkal)

Dinamizmusa elsősorban a lézer-előállító egységekkel való közvetlen összeköttetésnek köszönhető.

A fíber lézervágó berendezések lényegesen vékonyabb sugarat képesek előállítani, emiatt a tükröződési szögük is eltér a gázlézerek által előállított sugarától, ez működés közben sokkal nagyobb lézervágási sebességet tesz lehetővé.

A vékonyabb lemezeknél kiugróan magas termelékenységet idéz elő. Például egy 1 mm vastagságú lemezt 3-4-szer gyorsabban vág a CO2 lézereknél. Az automatikus fúvókaváltó ugyancsak felgyorsítja a termelékenységet.

A lézervágó megbízhatósága növekedett, mivel nincsenek benne tükrök, amik könnyen elveszthetik pozíciójukat vagy koszolódhatnak. Az előállító egységben lévő diódák könnyen cserélhetőek, így a karbantartási idő is lerövidül.

A karbantartási időpontokat karbantartási-asszisztens alkalmazás optimalizálja. Ennek következtében a gépek használati időtartalma nagyságrendekkel megnövekedett. A vágófejeket ütközés gátlóval szerelték fel, ami alkalmazkodik minden lemezvastagsághoz alkalmazkodik.

Helyigénye akár 20 %-kal kisebb, mint a CO2 lézereké. A kompakt kialakítás magába foglalja a beépített szekrényekben elhelyezett víz- vagy léghűtéses rendszereket, az optikai kábelek pedig jóval kevesebb helyet foglalnak el, mint a térigényes gáztartályok és csövek.

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Az egyszerű kialakítás széleskörű anyagmegmunkálást tesz lehetővé. Például a réz és a sárgaréz a Trumpf alapbeállításaival is vághatóak. Ezen felül a fóliázott lemezek előzetes gravírozás nélkül is problémamentesen bedolgozhatóak. Vágáshoz használt gázok A CO² és a Fíber lézervágási technológiák egyaránt erősen fókuszált lézersugarat használnak a vágáshoz. A lézersugár egy nagy energiasűrűségű, monokromatikus sugárnyaláb mely erősen felhevíti és elpárologtatja az útjába helyezett anyagot. A lézervágási folyamathoz segédgázokat alkalmaznak, hogy ezek segítségével kifújják a vágórésben lévő olvadt, párolgó anyagot. Ennek eredményeképp olyan magas vágási minőséget és sebességet tudnak produkálni, amit más, forgácsolási technológiákkal lehetetlen létrehozni.

A lézervágási technológiáknak, segédgázok szerint csoportosítva alapvetően három típusát különböztetjük meg:

  1. Szublimációs vágás során maga a lézersugár hatására párolog el az anyag közvetlen szublimációval. Egy inaktív (semleges) vágógázzal, például nitrogénnel segítik az anyag távozását a vágórésből. Ezt tipikusan vékonyabb, könnyebben megmunkálható lemezeknél alkalmazzák.

  2. Lángvágás, vagyis oxigénnel való vágás jellemzője hogy az anyagot helyileg az olvadáspontig felhevítik. Az oxigén táplálja az égést, amitől az anyag felizzik és formálódik. A keletkezett salakanyagot az oxigén nyomásával távolítják el. Ezt általában hidegen hengerelt, lágyacéloknál használják.

  3. Fúziós vágás közben az anyag közvetlenül a lézersugártól olvad meg. Az olvadt anyagot a szublimációs vágáshoz hasonlóan itt is inert gázokkal fúvatják ki. Ehhez többnyire héliumot vagy argont használnak. Ezt a folyamatot legfőképp ötvözött acéllemezeken (rozsdamentes acélokon) veszik igénybe.

Minden folyamatban közös, hogy a lézersugár nagyon kicsi keresztmetszete miatt, a vágásszélesség is sokkal keskenyebb, mint a többi termikus forgácsolási technológiánál. A lézersugár egy apró ponton szabadít fel hatalmas energiát, amely mentén az anyag megolvad. A keletkezett hő bevitel viszonylag kicsinek tekinthető, így az anyag nem deformálódik, ezért lehetővé válik a nagyon kicsi geometriai formák kivágása is, sima felületű vágó élek mentén. Legfontosabb jellemzői: 0,5-25 mm lemezvastagságig alkalmazhatóak kb.0,2 mm-rel pontosabban fókuszálja a lézersugarat nagyon magas a teljesítmény-sűrűsége (néhány MW/cm²) érdességet tekintve a magastól a közepes minőségű vágóréseket hoz létre tökéletes lángvágott felületeket tudnak létrehozni oxigénnel a nagy nyomású inert gázokkal fémesen tiszta felszín érhető el alacsony hő bevitel az anyag feledződése csak a hő által érintett területeken történik.

Ha Ön is szívesen kihasználná a jelenkor csúcstechnológiájában rejlő lehetőségeket, de megkímélné magát a beruházás és folyamatos üzemeltetés költségeitől és feladataitól, csatlakozzon elégedett megrendelőink táborához, akiknek rendkívűl jó áron, rövid határidővel és minden tekintetben pontosan szállítjuk lézervágási vagy egyéb fémmegmunkálási szolgáltatásainkat!

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Lézervágás fiber vs. co2 lézervágási technológia

Kiemelt hír
Hírek
Archívum
Kulcsszavas keresés
Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page