A lézervágás technológiája. Miért a lézervágás?

April 23, 2019

A lézervágás egy olyan automatizált (CNC) anyagszétválasztási (termikus vágási) eljárás, amelynél a vágáshoz szükséges hőenergiát egy fókuszált lézersugár biztosítja, melynek nagy teljesítménysűrűsége eredményeképp a különböző anyagok elolvadnak és elgőzölögnek.

 

A lézeres technológiák közül a vágás a legelterjedtebb, mert jó minőségű vágási felületet adó, rugalmas technológia. Az alapanyagok vághatósága függ az anyag hővezető képességétől, a felületi abszorpciós tulajdonságaitól, valamint az anyag olvadáspontjától is. 

A lézeres vágástechnológiáknak három csoportját különböztetjük meg:


Oxidációs vágás (égető vágásnak), melynek során a vágandó anyagot olyan magas hőmérsékletre hevítik, hogy az meggyullad a felületre fúvatott nagy tisztaságú oxigénben. Ezzel a technológiával olyan anyagok vághatóak, amelyeknek gyulladáspontja alacsonyabb, mint az olvadáspontja. Ilyen anyagok például az ötvözetlen és a gyengén ötvözött acélok. A 0,5-1 bar nyomású oxigén segít az ömledék és salak kifúvásában is.


Olvasztó vágás (vagy inert gázos vágás), melynek során az anyagot lézersugárral olvadáspontjáig hevítik, majd a keletkezett olvadékot semleges segédgáz (rendszerint nitrogén) segítségével nagy nyomáson (13-25 bar) kifúvatják a keletkezett vágórésből (például alumínium és rozsdamentes anyagok vágása). Speciális esetekben – mint pl. titán, vagy magnézium vágásakor – nitrogén helyett argon gázt használnak.
 

Szublimációs vágást olyan anyagok vágására használnak, amelyeknek nincs olvadáspontja (például a fa, műanyag, kerámia vagy papír). A szublimációs vágás során a megmunkált anyag szilárd halmazállapotból közvetlenül gázneművé alakul át (szublimál).


Néhány anyag lézerrel csak nehezen és költségesen vágható, ilyen például a vörösréz vagy az ezüst. Ennek oka az, hogy az említett anyagok nagyon jó hővezetők, így a vágás létrejöttéhez szükséges helyi túlhevülés éppen a kiváló hővezetés miatt nem tud kialakulni.


A lézervágás előnyei más megmunkálásokkal szemben:
•Rendkívül rugalmas és gyors technológia.
•Nincs szükség szerszámra vagy szerszámcserére.
•A vágási felület sorjamentes az anyagok vágható vastagsági tartományában.
•Nagy energiasűrűségű vágási eljárásról lévén szó, kicsi a hőhatásövezet, a vetemedés csekély.


Fémes anyagok vágására az alábbi lézeres vágási típusokat alkalmazzuk:
•Oxigénes lézervágás: a fókuszált lézernyaláb a vágandó anyagot a gyulladási hőmérsékletre hevíti. A vágási résbe nagy tisztaságú oxigént juttatva, az égést táplálva az anyag elég. Ezen eljárást a normál acéloknál alkalmazzuk.
•Nitrogénes lézervágás: a fókuszált lézernyaláb megolvasztja a vágandó anyagot. A megolvadt alapanyagot kb. 15-20 bar nyomású, nagy tisztaságú nitrogén fújja ki a vágási résből. Ezen eljárás a rozsdamentes acélok és alumínium esetében alkalmazandó. 

 

Ha gazdaságos és szakszerű lézervágási megoldást keres, kérjen ajánlatot tőlünk! Munkatársaink szakértelmével és professzionális gépparkunkkal segítünk az Ön terveinek megvalósításában!

https://www.caadex.com/lezervagas 

 

#lézervágás #lezervagas #caadex

Tags:

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Kiemelt hír

EN 1090-1:2009+A1:2011 minősítés

April 24, 2020

1/8
Please reload

Hírek
Please reload

Archívum
Please reload

Kulcsszavas keresés
Please reload

Kövess minket
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Basic Square